Verbouw vrijstaande villa

opdrachtgever:
particulier

projectomschrijving:
Verbouw vrijstaande villa

locatie:
Bergen

aannemer:
Bouwbedrijf Ted Groot te Heerhugowaard

Deze bestaande villa, op waarschijnlijk één van de mooiste plekjes van Bergen, voldeed qua indeling niet aan de wensen van de nieuwe eigenaren. Daarnaast was er achterstallig onderhoud, voornamelijk aan de raamkozijnen en was de inrichting gedateerd. Architektenburo Admiraal-Stoute is gevraagd deze wensen om te zetten in een ontwerp. De nieuwe eigenaren wilden op de begane grond graag een open plattegrond. Om dit mogelijk te maken zijn een slaapkamer en badkamer, die tussen de keuken en woonkamer lagen, gesloopt. Hiervoor waren constructieve aanpassingen noodzakelijk. Zo ontstond een lichte en ruime woonkamer met een open keuken waar overal zicht is op de idyllische omgeving. De open keuken is voorzien van een nieuwe keukeninrichting. Oorspronkelijke elementen, zoals een haardpartij, het balkenplafond en de afwerking, zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven. Op de eerste verdieping waren minder aanpassingen nodig. Hier is een slaapkamer bij de bestaande badkamer gevoegd omdat de badkamer te klein was. De nieuwe vergrote badkamer is in het geheel opnieuw ingericht met nieuwe tegels en sanitaire toestellen. Dit geldt ook voor het bestaande toilet en de badkamer op de begane grond. Omdat verschillende kamers op de eerste verdieping klein toonden is voorgesteld om de bestaande rechte plafonds te slopen waardoor de kamers hoogte kregen en optisch groter leken. Extra voordeel was dat de bestaande kap weer meer in het zicht kwam. Tijdens de sloopfase bleek dat de rieten kap in zijn geheel niet geïsoleerd was. Deze is nageïsoleerd. In de grote slaapkamer is een op maat gemaakte kastenwand geplaatst. Omdat veel raamkozijnen aangetast waren en voorzien van enkelglas zijn alle raamkozijnen vervangen en voorzien van isolatieglas en kierdichting. Er is geprobeerd om de oorspronkelijke details zo veel mogelijk te behouden. Wel is er voor gekozen om een iets minder drukke roedeverdeling bij de raamkozijnen toe te passen. Daarnaast is er ter plaatse van de keuken een nieuw deurkozijn met dubbele deuren geplaatst die uitkomt op een terras.

Omdat de nieuwe eigenaren graag strakke en vlakke wanden wilden zijn alle binnenwanden die voorzien waren van een grove sierpleister vlak gestukadoord. Ook de bestaande elektra-installatie is bijna in zijn geheel aangepast.

Door met respect voor het bestaande te verbouwen toont de villa aan de buitenzijde nog steeds authentiek met zijn rieten kap en kozijnen met roedeverdeling maar heeft deze nu betere thermische eigenschappen en voldoet de binnenzijde aan de hedendaagse wensen van de nieuwe eigenaren

Naast het ontwerp, uitwerking en de aanbesteding hebben wij tijdens de uitvoering de werkzaamheden begeleidt.

Scroll Up