Verbouw villa

opdrachtgever:
particulier

projectomschrijving:
verbouw villa

locatie:
Bergen aan Zee

aannemer:
Bouwbedrijf Ted Groot te Heerhugowaard

Deze villa, aan het begin van Bergen aan Zee, staat hoog op een duin en heeft een vrij uitzicht op de omringende duinen. Dit mooie uitzicht is één van de redenen geweest dat de opdrachtgever deze villa gekocht heeft. De oorspronkelijke villa is gebouwd in 1951 en is in de loop van de jaren verschillende keren uitgebreid en verbouwd tot de huidige staat.

De huidige staat en indeling voldeed niet aan de wens van de opdrachtgever. Daarnaast was de villa matig onderhouden.
Één van de wensen was om een betere toegang tot de grote achtertuin vanuit de woonkamer te realiseren. Door een bestaand kozijn in de achtergevel te vergroten en te voorzien van dubbele openslaande deuren is dit mogelijk gemaakt. Daarnaast is de grote schouw in de woonkamer vervangen door een eenvoudig vormgegeven haard, die minder aanwezig is.
Aan de buitenzijde is daar waar nodig onderhoud uitgevoerd.
De bestaande dakkapellen waren slecht en zijn vervangen door nieuwe, goed geïsoleerde, dakkapellen met een plat dak waardoor er inwendig meer ruimte ontstaat.

Aan de binnenzijde is de villa bijna in zijn geheel gerenoveerd. Wanden en plafonds zijn voorzien van nieuw stucwerk. Vloeren zijn voorzien van een nieuw houten parket of vloertegels. En alles is geschilderd in een nieuw fris kleurenschema. Ook is de bestaande elektra-installatie aangepast en uitgebreid en zijn de “moderne” binnendeuren vervangen door paneeldeuren.
Om verschillende ruimten optisch groter te laten lijken zijn waar mogelijk de rechte plafonds verwijderd waardoor de oorspronkelijke kapvorm weer in het zicht is gekomen.
De badkamer op de begane grond is voorzien van nieuw sanitair en tegelwerk.
Op de verdieping is een slaapkamer opgeofferd om een ruime badkamer te creëren. De bestaande, kleine, badkamer is omgebouwd tot een apart toilet.

Door de aanpassingen is een ruime en lichte villa ontstaan die voldoet aan de hedendaagse wensen van de opdrachtgever zonder dat zijn authentieke karakter verloren is gegaan.

Naast het ontwerp, de uitwerking en de aanbesteding heeft Architectenburo Admiraal-Stoute tijdens de uitvoering de werkzaamheden voor de opdrachtgever begeleidt.