Uitbreiding en verbouw

opdrachtgever:
Particulier

projectomschrijving:
Uitbreiding en verbouw bestaand woonhuis

locatie:
Bergen

aannemer:
Bouwbedrijf v/d Tuin te Breezand

De wens van de opdrachtgever was om via het wijzigen van de indeling en het plaatsen van een uitbreiding bij de oude woning een ruime en lichte moderne woning te creëren.
De bestaande half vrijstaande platte bungalow was er erg gedateerd met een hokkerige indeling, weinig daglicht en gebrekkig onderhouden. Daarnaast was er vanuit de woning weinig relatie met de mooie en grote, op het zuiden gelegen, achtertuin.
Het bestemmingsplan stond geen uitbreiding toe. Om toch aan het programma van eisen te kunnen voldoen is besloten om de bestaande aangebouwde garage via een vergunning een woonbestemming te geven en bij de woning te betrekken. De overige uitbreidingen aan de woning zijn vergunningvrij geplaatst. Ter vervanging van de oude garage is er in de achtertuin een vergunningvrije garage en berging geplaatst.
Er zijn twee vergunningvrije uitbreidingen bij de woning geplaatst; één aan de achterzijde en één aan de rechterzijde. De uitbreiding aan de achterzijde bestaat geheel uit gevelkozijnen die van vloer tot plafond lopen. Deze uitbreiding maakt onderdeel uit van de woonkamer waardoor er nu een onbelemmerd zicht op de achtertuin is. De uitbreiding aan de rechterzijde is qua materiaal en gevelindeling een verlenging van de bestaande woning en heeft een meer besloten karakter. Dit sluit ook beter aan bij de functies die hier zijn ondergebracht (slaapkamers en badkamer)
De bestaande indeling van de woning is bijna in zijn geheel verwijderd op de entree, toiletruimte, meterkast en enkele dragende binnenmuren na.
Waar nodig zijn bouwfysische aanpassingen gedaan. Het bestaande platte dak was slecht en van binnen geïsoleerd. Door de bestaande overstekken was het mogelijk om een goede dakisolatie aan de buitenzijde aan te brengen wat bouwfysische alleen maar voordelen oplevert.
Omdat de oude bungalow deel uit maakt van een groter plan is besloten om het bestaande exterieur zoveel mogelijk te volgen. Omdat de bestaande gevels van de woning waren voorzien van slecht onderhouden muurverf is uiteindelijk besloten om deze te voorzien van stucwerk, ook om reparaties en overgangen naar nieuw metselwerk te verbergen.

Scroll Up