Nieuwbouw woning

opdrachtgever:
Particulier

projectomschrijving:
Nieuwbouw woonhuis

locatie:
Bergen

aannemer:
De Nieuwe Heren van Bergen te Bergen

De nieuwe woning is in de plaats gekomen van een bestaand woonhuis dat gesloopt is. De bestaande woning was gedateerd, klein, had geen goede indeling en voldeed bouwfysisch niet aan de huidige maatstaven.
Het bestemmingsplan stond een woning (hoofdgebouw) toe met een bebouwd oppervlak van ten hoogste 150m², een goothoogte van ten hoogste 4 meter en een bouwhoogte van ten hoogste 10 m. De breedte van de nieuwe woning mocht maximaal de helft van de breedte van het bouwperceel zijn.
De opdrachtgever wilde zo maximaal als mogelijk was bouwen binnen het bestemmingsplan, Daarnaast moest de woning grote overstekken krijgen, gestukadoorde gevels en een rieten kap. Ook was hij gecharmeerd van een hoofdkap met aan beide zijden een dwarskap.
De nieuwe woning heeft als hoofdvorm een kruis. De hoofdkap staat haaks op de weg en is hoger en spitser dan de beide dwarskappen. De entree is in de oksel van het kruis aan de voorzijde gemaakt en ligt iets terug ten opzichte van de voorzijde waardoor er een afdak ontstaat. Eenzelfde oplossing is aan de achterzijde gecreëerd voor de entree van de bijkeuken.
Op de begane grond zijn de entree, hal en bijkeuken aan de noordoost- en oostzijde gesitueerd. De woonkamer en keuken is één ruimte met als scheiding een grote vrijstaande open haard. De keuken ligt aan de voorzijde op het noorden met uitzicht op de weg en de woonkamer is aan de achterzijde op het zuiden gesitueerd met zicht op de tuin. Op de verdieping zijn 4 slaapkamers, waarvan de grootste slaapkamer is gecombineerd met een inloopkast en een directe toegang tot de badkamer. De gevels zijn uitgevoerd in wit stucwerk. De rieten kap heeft aan alle zijden grote schuin oplopende overstekken. In de nok hebben deze een lengte van circa twee meter. Om de grote rieten kap zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen en een rommelig geheel te voorkomen zijn er geen dakkapellen geplaatst en zijn alle afvoerpijpen ondergebracht in 1 centrale schoorsteen.
De vaste trap, die alle verdiepingen verbindt is in het hart van de dwarskap geplaatst en heeft in de gevel een doorlopend kozijn gekregen waardoor alle verkeersruimten daglichttoetreding hebben.

Scroll Up