Kubistisch ontwerp

NIEUWBOUW WONING
De opdracht was een woning te ontwerpen in de stijl van het ‘Nieuw Bouwen’, een architectuurstroming ontstaan in de jaren 20 van de vorige eeuw, met als kenmerken functionaliteit en het ontbreken van versiering. Transparantie, ruimte, licht en lucht door het gebruik van moderne materialen en constructiemethoden.

De woning heeft een kubistische massaopbouw, een spel met volumes en een strakke moderne vormgeving. Belangrijk uitgangspunt vormde het ruimtelijk concept waarbij de verdiepingsvloeren vanaf de keldervloer steeds meer verspringen in hoogte (split-level). Dat ruimtelijk concept komt ook in het exterieur tot uiting. De houten kozijnen zijn verdiept en deels achter de buitenmuur weggewerkt zodat het smallere aanzicht verwijst naar de slanke stalen ramen van vroeger. Vanaf de voordeur komt men binnen in een centrale hal die met diverse trappen en bordessen alle verdiepingen met elkaar verbindt. Een hele grote glaspartij laat heel veel licht binnen en geeft het huis een statig karakter. De materialen en kleurkeuze is bewust beperkt gehouden door Architektenburo Admiraal-Stoute: wit geschilderde gevels, zwarte kozijnen, gestucte witte wanden en plafonds, begane grondvloer van grijze leisteen, zwarte stalen trapbomen en leuningen en eikenhouten treden. Het ronde schakelmateriaal en de ledenradiatoren zijn rechtstreekse verwijzingen naar de vormgeving van het ‘Nieuwe Bouwen’.

Scroll Up