Boendermakerhof

PROJECT NIEUWBOUW BOENDERMAKERHOF
Het project is gesitueerd rondom de ‘Kunstzaal’ te Bergen en omvat in totaal 32 woningen. De Kunstzaal is een expositieruimte met woonhuis gebouwd in 1928 in kubistisch expressionistische stijl en is een Rijksmonument. De initiatiefnemer was kunstverzamelaar Piet Boendermaker, die met name werken van schilders van de ‘Bergensche School’ aankocht en in de Kunstzaal exposeerde.

Later was de Kunstzaal in gebruik als woning en atelier van schilder-dichter Lucebert. Rondom de Kunstzaal zijn de woningbouwblokken geïnspireerd op de Kunstzaal wat betreft de kleuren van metselwerk, kozijnen en deuren, de platte daken met grote dakoverstekken, de witte smalle boeidelen en de kubistische massa-opbouw.

Het blok woningen achter de kunstzaal is qua kleur metselwerk bewust verschillend gemaakt, deze woningen vormen een eenheid met een bestaand blokje woningen er tegenover. In totaal zijn er 26 huurwoningen gerealiseerd voor Kennemer Wonen. Een blokje met 4 koopappartementen bestaat uit koopwoningen.

Aan de Oude Bergerweg zijn twee-onder-een-kapwoningen gebouwd. Deze woningen zijn gebouwd buiten het hofje en hebben dan ook  een gebroken kap en een andere materiaal- en kleurstelling.